činžovní dům

Čtyřkřídlá čtyřpodlažní budova se sedmiosým průčelím, osy jsou v postraních rizalitech sdružené. Budova je začleněná do severní fronty náměstí. Uspořádání parteru má zvýrazněnou středovou trojosu, tvořenou vjezdem a menšími okny po stranách, nad níž probíhá v patře balkon, navazuje na řešení klasicistních paláců a velkých činžovních domů z 1. poloviny 19. století. V 1. a 2. patře se střídá v obkročném rytmu několik typů suprafenester s velkým bohatstvím kvalitního štukového detailu (hlavice, konsoly, reliéfní grotesky). Dnešní zakončení fasády s prosklenými oválnými okny ve vlysu pochází z přestavby podkroví v roce 1973, která využila původní vysoké římsy s atikou. Dvorní fasády jsou jednoduché, plošně řešené, bez zdobných prvků. Pavlače průčelního křídla jsou opatřeny dřevěnými stěnami. Středem průčelního domu probíhá průjezd o sedmi zrcadlově zaklenutých polích. Průčelí a zadní dvorní křídlo jsou podsklepeny segmentově klenutými místnostmi jako v přízemí. Krátkým jednoramenným schodištěm se vlevo z průjezdu přichází k hlavnímu trojramennému schodišti s dochovaným litinovým zábradlím.