kasárna Jiřího z Poděbrad

Rozsáhlý objekt v čele domovního bloku mezi ul. Na Poříčí, Truhlářskou a nám. Republiky tvoří hl. budova kasáren, konvexně vyklenutá do nám. Republiky a ul. Truhlářské, jízdárna v ul. Na Poříčí. Kasárna jsou třípatrovou budovou, jejíž průčelí v délce 19 os se člení na středovou část a postranní, mírně zalomená křídla. Hladká fasáda s bosovaným přízemím je v patrech členěna lisenovými rámy. Ze střední části s výraznými polygonálními pilíři na nárožích vystupuje o patro vyšší risalit, ukončený krakorcovou římsou s atikou, kterou na nárožích prostupují hladké polygonální konsoly zakončené cimbuřím. Ve střední ose risalitu jsou umístěna vstupní vrata, trojdílná okna s balkony a heraldický štít v atice. Všechna okna křídel jsou podvojná, dělená masivním válcem s ornamentální hlavicí, rámovaná nadokenními archivoltovými římsami (navráceno po rekonstrukci 2007). Stylově jednotná s kasárnami je jízdárna, přízemní budova, průčelí v délce dvanácti os, členěno přízedními polygonálními pilíři, bosované přízemí. Nárožní osy a dvě středová pole jsou zvýrazněna vysokým atikovým cimbuřím.