dům U Volavků, U Žežulků

Na místě dnešního domu vznikly po založení Nového Města tři gotické domy. Ty byly přestavovány v 15., 16. a 17.stol a nakonec sjednoceny v letech 1781-84. Další úpravy byli klasicistní, fasáda vznikla kol r. 1852. Před r. 1993 proběhla celková rekonstrukce, která zcela sjednotila vnitřní prostory domu. Byly odstraněny autentické prvky, změněna dispozice, provedeny půdní vestavby, dům byl vybaven novými podlahami, okny, dveřmi. Dům je nárožní, sestává ze dvou dvoupatrových ul. křídel, krytých mansardovými střechami a z původně jednopatrového dvorního křídla, pod pultovou střechou, dnes s půdním patrem. Nad okoseným nárožím a nad středním úsekem do Havlíčkovy ul. jsou umístěny štítové nástavce. Přízemí s pásovou rustikou je vyplněno novodobými výkladci. Na fasádě ul. Na Poříčí odhalen raně barokní pískovcový portál. Dvorní fasády po poslední rekonstrukci mají zazděné a zasklené pavlače. Pod domem tři skupiny gotických sklepů. Přízemí hl. budovy má hloubkové traktování pův. domů, doplněné o další trakt obíhající klasicistní chodbou. Průjezd a další místnosti klenuty plackami i křížovými hřebínkovými klenbami. Schodiště vřetenové zaklenuto plackami. Dispozice pater je shodná s přízemím, místnosti jsou plochostropé s výjimkou valeně klenuté místnosti v 1. p. do Havlíčkovy ul., řada stropů je vybavena štukovými vpadlými poli. V místnostech niky pro kamna.