městský dům

Čp. 986 původně náleželo objektu s rozsáhlejším pozemkem. V roce 1878 získal vlastní čp. 1565 nový dům při nynějjším Senovážném náměstí, novostavbě do nynější Opletalovy ulice zůstalo čp. 986. Pozdně klasicistní dům byl postaven r. 1874 podle projektu Václava Sigmunda pro stavebníka Františka Lorenze. V roce 1894 prošel objekt přestavbou podle plánů Josefa Blechy (nové schodiště v dostavěném rizalitu, zvýšeno dvorní křídlo, bohatě vyzdoben interiér domu, drobné dispoziční změny, aj.). Menší stavební úpravy proběhly v roce 1921 (V. Kafka, K. Nechuta, 1926 (A. Mühlstein, V. Fürth) a na přelomu 30./40. let, kdy byl do Blechova schodiště vestavěn výtah. Řadový dům na parcele nepravidelného tvaru sestává z dvoutraktové uliční budovy a šikmo připojeného jednotraktového křídla na západní straně dvora. Na dvorní straně hlavní budovy předstupuje do dvora hmota schodišťového polygonálního rizalitu. Střecha dvorního třípatrového křídla je plochá, hlavní dvoupatrová budova má sedlovou střechu. Uliční průčelí je dvanáctiosé, dvoupatrové. Na dvorní straně hl. budovy a části bočního křídla jsou kryté pavlaše. Značná část bohaté interiérové výzdoby a vybavení náleží Blechově přestavbě (štukatura, okna, dveře, kování, zábradlí, dlažby, aj.). Ohradní zeď a studna s litinovou pumpou ve dvoře nejsou explicitně zmíněny ve výrokové části rozhodnutí MK o prohlášení domu čp. 986 s pozemkem parc. č. 152 za KP (tvoří prostředí KP).