měšťanský dům

Secesní pětipodlažní, původně čtyřkřídlý dům složitého půdorysu na obdélné zužující se parcele se dvěma dvory. Celý komplex, původně pod čp. 1984, je dnes tvořen dvěma samostatnými čísly popisnými: přední dům s náročnou secesní výzdobou a reprezentativní funkcí, dnešní čp. 2088. Zadní dům, pod původním čp. 1984, zahrnuje dvorní nižší objekt, původně s kombinovanou funkcí (administrativa + byty). Přední dům čp. 2088 je propojen s dvorním objektem čp. 1984, křídlo je příčně vloženo mezi dva vnitřní dvory a s čp. 2088 vytváří hmotově i architektonicky jednotný celek. Zadní dvůr je přestřešený nízkou jednopodlažní halou, která uzavírá severní hranici stavebního komplexu. Objekt je třípodlažní s využitím podkrovní mansardy, která je deformována třemi rozměrnými pultovými vikýři. Jižní fasáda je architektonizovaná pásovou bosáží ve spodních podlažích, okna zvýrazněna římsami. Prostory sklepa jsou zaklenuty soustavou segmentových kleneb do ocelových traverz. Stávající stropní konstrukce jsou trámové s rákosovým podhledem a násypy. V hlavní uliční budově (dnes čp. 2088) je po západní straně středního původního vestibulu situován prostor schodiště s prosvětleným zastřešením, na východě přiléhá světlík. Hlavní dvůr je obklopen východním přízemním křídlem s terasou, severní dvorní budovou a západním křídlem. Druhý dvůr leží v severní části parcely. Hlavní uliční průčelí je bohatě zdobené štukovými ornamenty ve stylu florální secese (v podokenních výplních, na balkonech, které jsou zdobeny dekorativním kovovým zábradlím a arkýři s letící ženskou postavou). Nad korunní římsu vystupuje zvlněná atika se štíty po stranách. Interiéry domu jsou bohatě vybaveny uměleckořemeslnými prvky (štuková výzdoba průjezdu, reprezentativní schodiště, dlažby, schodišťová okna, bytové dveře s detaily, vestibulové dveře). Dvorní dvoupatrová budova má v interiéru dochovány původní secesní dveře a jiné prvky. Původně byla dispozice koncipována na jeden velkorysý reprezentativní byt v každém podlaží, v jižním uličním traktu byly salony řetězově propojeny amfiládou. Interiéry domu jsou bohatě vybaveny uměleckořemeslnými prvky (štuková výzdoba a teraco s ornamentálním vzorem ve vstupním vestibulu-průjezdu, reprezentativní schodiště, dlažby, schodišťová okna, bytové dveře s detaily, vestibulové dveře). Efektní prvek v interiéru vestibulu dokumentuje truhlářským způsobem zpracovaná vrátnice v kombinaci se stylovou úpravou mramorového vyrovnávacího schodiště. Mimořádně výtvarně náročnému uměleckořemeslnému vybavení, komponovanému pro reprezentaci vyšší společenské vrstvy odpovídá rovněž nákladné a velkorysé řešení veřejného prostoru domu s kamenným spirálově vinutým hlavním schodištěm, stěny jsou opatřeny bohatou plastickou štukovou profilací a reliéfy s květinovým dekorem, ukončeným pod střechou světlíkem. Okna, osvětlující podesty schodiště, jsou zdobena secesními vitrážemi. Secesně tvarované schodišťové atrium je na úrovni půdy zastropeno dvojitou ocelovou plochou konstrukcí se zasklením. Schodišťový trakt vymezuje spolu se sousedním domem v uliční frontě nepravidelný světlík. Ve střední části půdorysu se nachází rozměrný čtvercový světlík. Zadní severní dvůr je přestřešený nízkou halou s oktogonálním věžovým útvarem, který jej propojuje vyrovnávacím točitým schodištěm se severním objektem. Střešní konstrukce je železná nýtovaná. Dvorní objekt je využíván Policejním prezidiem ČR, hospodářskou správou.