Hlavní pošta

Rozlehlá čtyřkřídlá budova s příčným křídlem oddělujícím dva uzavřené vnitřní dvory. Zastřešená dvorana s výmalbu Karla Vítězslava Maška v novorenesančním stylu-rostlinná ornamentika, postavy putti, alegorické postavy Poštovnictví a Dopravy, znaky měst. Vstupní křídlo z Jindřišské ul. a dvě příčná křídla jsou třítraktová, podélná křídla dvoutraktová. Novorenesanční třípatrová fasáda do Jindřišské ul. v délce 23 os má iluzivní risality, při konci jednoosý, dva střední trojosé. Risality ve střešní partii vrcholí kuželkovou balustrádou s postamenty. Střecha je sedlová. Bosované přízemí, portály v osách středních risalitů jsou žulové. 1. p. členěno pilastrovým řádem nese průběžnou kordonovou římsu, na ní vysoký řád, spínající další dvě podlaží. Okna v přízemí polokruhově zaklenutá, pravoúhlá okna horních pater výrazně rámována profilovanými lištovými šambránami s uchy. Frontony v 1. p. jsou segmentové, ve 2. p. trojúhelníkové, ve 3. p. přímé. Výrazná korunní římsa s bohatě členěnými konsolovými vlysy, dále dekor rozet, v kordonu nad 1. p. meandr, nad přízemím mořská vlna. Boční průčelí do ul. Politických vězňů má 42 os. Středový risalit s okny sdruženými do dvojic se středními sloupky v podobě toskánských pilastrů ve všech patrech. Dvorní průčelí jsou jednoduchá. Sklepy mají valenou klenbou, v přízemí navazují na dva vstupy symetrická schodiště, nad nimi trojlodní vestibuly, klenuté křížovými a valenými klenbami s výsečemi do pasů sbíhajících se na toskánské žulové sloupy. Ocelové schodiště s litinovým zábradlím, štukové podhledy.