městský dům

Třípatrová hl.budova na úzké parcele s třípatrovou zadní budovou při zadním okraji parcely. Dvorek zakryt přízemní vestavbou,v 1. p. se spojovacím můstkem mezi předním a zadním objektem. Hl. průčelí je monumentální neorenesanční. Přízemí je redukováno na sloupový systém s kladím oddělujícím 1. p.,které je řešeno obdobně jako přízemí, je prolomeno velkými okny vymezenými volutovými konsolami. Ve 3. p. základní plocha členěna sgrafitovou rustikou s lichými arkádami. Střešní štít v horní etáži s nikou a s Madonou charakterizují volutová křídla. Dispozice hl.budovy je příčný trojtrakt, v přízemí s chodbou po levé straně. V pravé části prodejna,na stropě i stěnách s náročnou neorenesanční štukovou dekorací. Oba prostory dnes spojeny vzadu novodobým schodištěm. Podkovovité visuté hl. domovní schodiště prochází celou výškou budovy, má pův. litinové zábradlí. Zadní trakt zaklenut segmentovou valenou klenbou, chodba na jeho boku plochostropá, vznikla přestropením dvora. Dispozice pater je příčný trojtrakt. V části interiéru se převážně zachovaly původní historizující dveře a okna,kromě 2. p. nečleněné stěny a stropní podhledy. Za schodištěm mělký trakt se záchody, ukončený shora terasou, vpředu střecha sedlová a pultová. Zadní budova směřuje do Františkánské zahrady, od které je oddělena zadním dvorkem. Průčelí z r. 1896 v přízemí a 1. p. zjednodušené, historizující, ve 2.a 3. p. komponované jako předstupující arkýř s pásovými okny. Dispozice zcela novodobá s kruhovým schodištěm z přestavby 1936. Dvorní průčelí zachovává část prvků historiz. členění.