nájemní dům

Ve středověku patřil pozemek ke klášteru P. M. Sněžné, byl z něho vydělen parcelací v r. 1571. V této době byly patrně vystavěny dva později spojené domy, V dispozici je patrná existence dvou samostatných objektů. Mezi l. 1751-67 došlo k barokní přestavbě, která byla překryta klasicistní úpravou z r. 1816 podle plánů Jindřicha Hausknechta. Tehdy byl zadní, patrový třítrakt čp. 760 zvýšen o 2. patro a přední dvoutraktové čp. 759 dispozičně zaměněno. Další dílčí stavební zásahy proběhly v r. 1831, 1853, 1871 a 1905 (bylo upravováno přízemí pro vstupy do krámů). R. 1939 zřízeno podkroví a další stavební změny proběhly v 60., 80. a 90. letech 20. stol. Objekt patří k bloku samostatně stojící starší historické zástavby na Jungmannově nám. Všechna tři průčelí - jižní (s předstupující částí přizděných pavlačí) a severní šestiosé, západní tříosé - mají jednotnou úpravu fasády z klasicistní přestavby: pásově bosované přízemí člení obchodní výkladce, nad nimiž nad římsou nasedají půlkruhové dekorativní "mříže". Okna pater, spojená průběžnou parapetní římsou, mají v 1. p výraznou římsovou suprafenestru, v 2. p. a v přizděných pavlačích pouze rámové profily. V sedlové střeše se zachovaly velké vikýře pokryté bosáží (mimo novodobé osvětlení podkroví). Objekt je podsklepen. /podle UPP, ed. R. Baťková, Academia, Praha 1998/