činžovní dům
Nové Město
Nové Město
Jungmannovo nám. č.p. 761/1
činžovní dům
neobarokní; secese

anotace

Novobarokní nájemní dům se secesními prvky je dílem Karla Mottla z l. 1905-06. Pětipatrový nájemní dům s mansard. střechou uzavírá "špalíček" domů mezi Jungmann.nám a třídou 28. října. Pozoruhodný je zejm. zaoblený hl. vstup, seces. detaily v interieru.

popis památkové hodnoty

Novobarokní nájemní a obchodní dům se secesními prvky uzavírá na západě blok domů mezi Jungmannovým nám. a ulicí 28. října. Architektonicky i urbanisticky hodnotná stavba s dochovanými detaily. Dům, účinkující jako dominanta východního ústí Národní třídy, představuje pokus zmodernizovat zastaralý novobarokní koncept secesním detailem.

popis

Dům je podsklepený, čtyřpatrový, včetně půdního patra pětipatrový, kryjí ho mansardové střechy. Skládá se ze tří dvoutraktových křídel obepínajících podkovovité schodiště a velký světlík. Konstrukci má ve spodních částech pilířovou, využívající železných nosičů, v horních patrech je zděný. Pohledově exponovaná fasáda do Národní tř. je v podstatě tříosá, flankovaná v úrovni 2.-4. p. okrouhlými arkýři s kupolkami. Člení ji římsy a balkony v prostřední ose 2. a 4. p. Do středu mansardové střechy architekt vetknul věžovitý pavilon s kupolovitou střechou. Spodní část fasády prošla purizací, pod arkýři a balkóny ji zdobí secesní listoví, římsu nad 3. p. a střešní pavilon dekorují secesní věnce. Fasáda do Jungmannova náměstí má šířku šesti okenních os. V pásmu druhé levé osy z ní nepatrně vystupuje risalit s hl. vchodem do domu ve tvaru stlačeného oválu. V úrovni 3. a 4. p. člení risalit balkóny, nahoře ho korunuje secesně formovaný štít s datem 1906. V kovové mříži dřevěných vstupních dveří čteme monogramy majitele a architekta: KM a VM (Vendelín Mottl). V dlažbě a klenbě vestibulu se zachovala secesní ornamentika, pův. secesní tvary zůstaly i na pendlových dveřích před schodištěm a na zábradlí schodiště. Fasáda do tř. 28. října má analogické, jen poněkud bohatší členění než odvrácená fasáda do Jungmannova nám. Jednoduchá a sdružená okna jí dávají šířku čtyř os. Do pilíře mezi okny 4. p. vložil architekt niku s portrétní bustou majitele(?) domu hledícího do Národní třídy.

• Kód CZ 10908, Nové Město, býv. město (před r. 1850), Nové Město, Praha, Hlavní město Praha
  • Kód CZ 48769, Nové Město (1), dílec hist. osady, Nové Město, Praha, Hlavní město Praha