domy U Pinkasů a U Popelářů

Domy čp. 755 a 756 vznikly při zdi zbořené severní kaple kostela Panny Marie Sněžné. Oba domy stavebně sjednoceny r. 1901. V objektech provozován hostinec U Pinkasů. Zachovány stopy starších stavebních etap. U Pinkasů: Objekt vznikl kol. r. 1570 spolu s dalšími asi 9 domky při zrušení a parcelaci hřbitova u kostela P. Marie Sněžné a patřil k postrannímu právu kláštera. Byl přistavěn ke gotické zdi kostela, která se na jižní straně domu dochovala do výše 1. patra. Nevelký obdélný dům je krytý sedlovou střechou. Dvoupatrová uliční fasáda je čtyřosá. Nad ní se zdvihá štítový nástavec, po stranách s barokními bustami sv. Víta a sv. Václava. V přízemí vlevo renesanční bosovaný portál. V prvním patře levou slepou osu vyplňuje nika s raně barokní figurou sv. Vavřince (dřevo, polychromie) z pol. 17. století. V zadním průčelí se částečně zachovala gotická zeď zbořené sev. kaple kostela P. Marie Sněžné, z lomového kamene a zbytky přístěnných žeber a oken. Dům zasklepen dvěma renesančními valeně klenutými sklepy, vpravo navazuje hloubkově nový sklep z r. 1859, z něj se prochází do zadního kamenného gotického sklepa pod bývalou chrámovou věží chodbičkou v síle mohutné středověké zdi. U Popelářů: Klasicistní novostavba z r. 1853 na místě staršího domu. R. 1901 proběhla sjednocující přestavba se sousedním čp. 755 podle plánů stav. F. Buldry. Dvoupatrový obdélný dům, krytý sedlovou střechou. Uliční fasáda je čtyřosá. V přízemí dnes novodobá okna hostince, v patře okna bez šambrán, s hladkými poli suprafenester, nesoucích přímé římsy. Okna 2. patra dosahují k architrávu. V zadním průčelí se do výšky 2. patra zachovala gotická zeď zbořené sev. kaple P. Marie Sněžné, stavěná z lomového kamene. Pod uličním traktem je příčný, valeně klenutý sklep. V přízemí jsou místnosti zaklenuty převážně segmentovými klenbami, patra jsou plochostropá.