Hlávkovy domy

Objekt složen ze dvou řadových domů dvoutraktové dispozice orientovaných do přibližně paralelních ulic, spojených přes hloubku bloku třemi jedno až dvoutraktovými křídly, která vymezují dva dvory nepravidelných půdorysů. Vše podsklepeno, kryté sedlovými střechami. Pro vertikální komunikaci několik protisměrně lomených schodišť při styku křídel. Hl. průčelí celkově dvacetičtyřosé, s risality na 1.,8.,17. a 24. ose, třípatrové, ve střední desetiosé části čtyřpatrové. V přízemí s převážně krámskými portály je ve 3. ose domovní portál. Plocha 1. a 2. patra z režného zdiva.Všechny risality mají trojboké arkýře. Nad risality vnitřních os pokračuje 4. p. se sdruženými okny. Nad ním, stejně jako nad 3. p. krajních os, ukončují risality patrové štíty, završené trojúhelným frontonem a nesoucí kamenné věžice a piniové šišky. Nad 4. p. střední části včetně přilehlých risalitů je lunetová korunní římsa. Mezi risalitovými štíty atika. Na meziokenních pilířích 3. p., ve sgrafitu alegorické ženské postavy, po stranách risalitových oken ve 4. p. postavy andílků s letopočtem 1900. Průčelí do Jungmannovy ul. čtyřpatrové, dvacetitříosé, s krajními dvouosými risality a dalšími dvěma na rozšířené 8. a 16. ose. Portály obou průčelí s dvoukřídlými vraty geometrického členění. Průjezd z Vodičkovy ul. zaklenut pěti poli ploché klášterní klenby, dělicí pasy na výplňových pilastrech, v prostředních polích bočních stěn jsou v rámcích pod trojúhelnými frontony pamětní desky připomínající zásluhy J. Hlávky. Oba průjezdy z Jungmannovy ul. mají půloválnou valenou klenbu s lunetami a s malbami grotesek.