Švehlovský dům

Součásti kulturní památky tvoří: - Švehlovský dům (trojkřídlý objekt) - ohradní zeď s plastikou lva (na malém dvorku) Prostředí KP tvoří: - tiskárna - sklad - ohradní zeď na SV Dům stojí na pozemku vyděleném v 70.letech 14.stol. z již.části františkánské klášterní zahrady.Fragmenty gotické zástavby dokládá sklepní dvoutrakt.Od doby výstavby nájemního klasicistního domu nedošlo k významnějším stavebním zásahům do dispozice domu. Zahrada byla zastavěna v r.1911 tiskárnou a r. 1921 přilehlým skladištěm.Řadový dvoupatrový dům má raně historizující průčelí o pěti osách,s osazenými půlkruhově ukončenými okny v pravoúhlých suprafenestrách s římsou,které typově i časově odpovídají mnichovskému obloukovému stylu. Ve střední ose je umístěn půlkruhově ukončený vstup.Dům je protáhlý trojtrakt,který uprostřed rozděluje půlkruhové schodiště s přilehlým dvorkem na přední a zadní polovinu.Sklepení sahá pouze ke dvoru. Obvodové gotické zdivo a středovou nosnou zeď sklepního dvoutraktu doplňuje z doby klasicistní novostavby vestavěné schodiště, nosné zdi a středový pilíř. V ohradní zdi dvorku v edikule osazena plastika lva.