činžovní dům

Nárožní dům, k jehož čelním asymetrickým dvoutraktům se připojuje jednotraktové dvorní křídlo (rovnoběžné s linií Palackého ul.); převážně podsklepený, krytý sedlovými střechami (nad příčným jednotraktem pultovou) a nízkou helmou nad nárožím. Dominantním útvarem trojpatrového exteriéru je trojjosý polygonální risalit na zkoseném nároží. Jeho střední osa nese oblý arkýř, podpíraný přízemním portikem s dórskými sloupy a ukončený ve 3. p. skleněnou kupolí zimní zahrady. Nad nárožím z atiky vystupují vysoké vikýře s volutovými křídly a segmentovými frontony, mezi nimi jsou na pilířcích atiky štíhlé jehlance. Valeně klenutý průjezd s geometrickou, rostlinnou i figurální štukaturou vede do dvora s náročnou architektonickou úpravou trojpatrových průčelí. Ta je výrazná zejména na pravém trojosém křídle se středním risalitem; v jeho bosovaném přízemí je uprostřed segmentem klenutý portálek, parapet okna v mezipatře nese renesanční reliéf rytíře u věže, nad oknem je nika s barokní sochou sv. Václava, v horní části letopočet 1885 a trojúhelný fronton. V levé ose zadního příčného křídla je portál průjezdu do zadního dvora s vousatou hlavou bojovníka v klenáku; 1. p. nese na volutových konsolách pavlač, v jejímž balustrovém zábradlí podpírají dekorativní litinové sloupky pavlač 2. patra (původně krytou, nymí otevřenou). Hodnotná výzdoba a vybavení interiérů: štukové stropy, pův. okna, dveře, leptané rnamenty zasklení, kování, mříže, mramorové prvky, architektonická úprava schodiště, neorenesanční zábradlí a teracová dlažba, aj.