kostel Nalezení sv. Kříže

Na severním okraji obce u silnice směrem k Dešovu stojí jižně od hřbitova jednolodní severojižně orientovaný kostel. Stavba obdélného půdorysu s polygonálně zakončeným kněžištěm a na jižní straně představěnou hranolovou věží, doplněnou sakristií na téměř čtvercovém půdorysu na západní straně. Objekt je chráněn systémem sedlových střech, hlavní střecha je nad kněžištěm zvalbená. Věž je zastřešena jednou odstupněným jehlanem. Ve vrcholu kovaný patriarchální kříž. Jako krytina je použita pálená taška bobrovka. Do kostela se vstupuje hlavním vchodem od jihu skrze hranolovou věž. Vstup umístěný na osu je pravoúhlý s profilovaným ostěním. Průčelí věže jsou dvakrát horizontálně dělené vyloženou profilovanou římsou. Mezipatro je do tří stran (J, V, Z) otevřeno na osu okenním otvorem. Okna s ostěním vyznačeným v omítce jsou završena stlačeným půlkruhem. Zvonicové patro je do všech stran otevřeno stejně koncipovaným okenním otvorem. Nad okenním otvorem v jižním průčelí je v omítce vytvořený kruhový medailon původně určený pro hodinový stroj. Hmota věže je zakončena korunní římsou. Nároží věže jsou barevně a strukturou odlišena od ploch jednotlivých fasád. K východnímu průčelí věže je přistavěno jednoramenné schodiště na kůr a věž. Boční průčelí lodě je dvouosé, na obou stranách prosvětlené dvojicí segmentově završených otvorů s profilovaným ostěním. Čtyřstranný závěr lodi prosvětlen na bocích symetricky umístěnými oválnými okenními otvory. Průčelí lodi vertikálně členěno v omítce vyznačenými pilastry, jižní strana je opatřena nárožní rustikou. Průčelí je završeno korunní profilovanou římsou nesoucí střechu, na jižní straně jsou boční volutová křidélka. Západní průčelí sakristie je završeno konkávně a konvexně prohnutým štítem, ve kterém je asymetricky umístěný obdélný vchod. Ve vrcholu štítu je obdélná nika. Jižní průčelí sakristie prosvětleno na osu segmentově završeným okenním otvorem.