Podskalská celnice

Dnes volně stojící (pův. řadová) téměř obdélná jednopatrová budova je krytá příkrou sedlovou, k západní straně zvalbenou střechou. Fasády jsou hladké, s profilovanou korunní římsou. V ose západní fasády s nepravidelně umístěnými okny je půlkruhově zaklenutý portál s pravoúhlým orámováním bosáží s háky, s dvoukřídlými vraty. Na jeho přímou římsu nasedá a do 1. p. přesahuje téměř čtvercový monumentální rám s reliéfním zobrazením znaku Nového Města. Okna přízemí rámována kamennými ostěními, okna 1. p. vsazená do vpadlých segmentově zaklenutých polí. Jižní fasáda má nepravidelně umístěné osy různě velkých oken, přízemí je pětiosé, v úrovni 1. p. je dvoukřídlý vstup s nadsvětlíkem na terase, přístupné jednoramenným schodištěm s tyčovým zábradlím. Štítové východní průčelí má opět nepravidelné rozmístění oken (dříve údajně rovněž vstup v patře, přístupný pavlačí), ve štítu jsou tři drobná okna. Severní průčelí je čtyřosé. Budova je podsklepena dvěma mladšími barokními sklípky pod severozápadní částí. V přízemí i patře shodně řešena jako hloubkový dvojtrakt. Prostory přízemí a částečně i patra jsou vybaveny povalovými stropy, v západní části 1. p. vložen roubený srub s povalovým stropem. /podle UPP, ed. R. Baťková, Academia, Praha 1998/