fara u sv. Michala

Objekt pův. středověké fary a školy je situován v návaznosti na kostel sv. Michala v Opatovicích. Členitá dispozice vznikla barokními, klasicistními a historizujícími přestavbami, dnešní podoba fasád a dvor. křídla z přestavby z l. 1860-68 (J. Maličký, J. Liebl). Na sev. straně pozemku je dvoukř. dvoupodl. pavlač. dům se zalomenou fas. do ul. V Jirchářích. Na jeho štítové průčelí navazuje štít vých. trojkřídlého domu, na jehož podélné zalomené křídlo orientované ke kostelu kolmo navazuje jižní křídlo uzavírající dvůr a příčné křídlo do dvora. Fasáda do Jirchářské ul.je 9-osá, členěna pásovou rustikou v 1.NP a kordonovou římsou. 4-osá štítová fasáda je ukončena trojúhelným štítem, členěným štukovými rámy, s trojitým oknem uprostřed, s drobnými štítovými nástavci na vrcholu i po stranách a rovnou zdí vlevo. V přízemí segment. ukončená vrata průjezdu, nad nimi segmentová nika. Okna se šambránami, ve 2.NP s nadokenními a parapetními římsami. Štít východní budovy obdobný, její záp. fasáda s dvojím zalomením je hladká, členěná kordonovou římsou, okna s orámováním. Zastřešení domů sedlovými, pultovými a valbovými střechamí, pův. i novodobé vikýřky, otevřená schodiště na pavlače. Dvorní část s otevřenými i prosklenými pavlačemi, fas. hladké nebo členěné lisenami, v přízemí rustikovanými, vlys pod korun. římsou zdoben zubořezem. Na záp. straně je přízemní novostavba obytného domu na místě pův. ateliéru (1876, zed. mistr V.Písecký). Na západní straně pozemek se zahradou užívanou jako dětské hřiště.