dům U Mejtských

Areál domu nazývaného U Mejtských, U Vilímkovských, U Pivoňků zahrnuje tyto objekty : 1-dům , 2-zahrada, 3-kašna na dvorku, 4-socha Apollona v nice ohrad. zdi. 1) ve středověku stály na parcele novoměstské osady Opatovice tři domy, v baroku (1725) sloučeny. R. 1837 rozdělení parcely pro čp. 151 a čp. 1285 a přestavba záp. část barokního objektu do dnešní podoby. R.1867 úprava pilířového schodiště se vstupním vestibulem, 1868 upravena ul. fasáda (J. Chmelík). Řadový dvoupodlažní klasicistní dům se dvěma křídly do dvora. Střecha hl. objektu sedlová, dvorní křídlaa s pultovou střechou a otevřenými pavlačemi, později uzavřenými prosklenou konstrukcí, ukončena štítem. Pův členění ul. fasády v 1. NP (vstup a slepý vjezd rámováný pilastry s hlavicemi nesoucími kladí, čtvercová okna) se nedochovalo. V současnosti ul. fasáda o 9 osách, s pásovou bosáží, asymetrickým vstupem, s výraznou kordonovou a průběžnou parapetní římsou. V patře řada obdélných oken rámovaných šambránou. Novodobé vikýřky se sedlovými stříškami. Dvorní část s pavlačemi architektonicky přeřešena s novodobou prosklenou vestavbou mezi oběma křídly. 2) zahradu uzavírá zeď členěná lichými arkádami, uprostřed bývala v edikule s kamennou lavičkou nika s plastikou Apollona, dnes zazděna, bez sochař. výzdoby. 3)pův. kašna se lví hlavou neexistuje, dnes ve dvorku nová nika s kopií Apollona?. 4)Socha Apollona dnes v areálu není. Uprostřed zahrady bazének s profil. kamen. obrubou.