měšťanský dům

Parcela domu byla ve středověku součástí velkého židovského hřbitova, doloženého již r. 1254, nazývaného později Židovská zahrada, a zrušeného králem Vladislavem II. v r. 1478. Dům palácového typu z poč. 18. stol., přestavěn r. 1730, upravován Ignácem Palliardim po r. 1797. Po r. 1894 novobarokní úpravy stav. Sakaře, další v l. 1919-21 provedl stav. Bečka. Trojkřídlý jednopatrový dům s mansardou, ve dvoře novobarokní altán. Hlavní budova je dvoutraktová, křídla do dvora jednotraktová. Devítiosá fasáda do Purkyňovy ulice palácového typu je šířkově komponovaná, se zvýrazněným 1. patrem a střednmí tříosým risalitem, zakončeným segmentovým štítovým nástavcem mansardového patra. Dvorní fasáda hl. budovy je tříosá, hladká, v patře s pavlačí. Ve střeše čtyři novobarokní štítové vikýře; přízemí uprostřed prolomeno segmentovým obloukem průjezdu. Vpravo navazuje v zaoblení krátké barokní tříosé dvorní křídlo, vlevo novobarokní dvoupatrové pětiosé křídlo s trojúhelným střešním štítem v sedlové střeše. Lichoběžný dvůr uzavřen zvlněnou pětiosou fasádou přízemního novobarokního altánu (saly terreny). Zbývající stranu dvora, mezi altánem a krátkým pravým křídlem, uzavírá ohradní zeď. /podle: Baťková, R. a kol.: UPP - Nové Město, Vyšehrad, Praha 1998./