socha P. Marie Karlovské

Pískovcová socha s mladší polychromií (údajně z r. 1884), dílo Matěje Václava Jäckla z r. 1720 (-1725?). Původně umístěna v nice ohradní zdi v Salmovské ulici. R. 1988 restaurována. Dne 14.2.1990 byla přemístěna do kostela Nanebevzetí Panny Marie (Na Karlově). Výška sochy je 210 cm. V literatuře se poněkud rozcházejí informace o předchozím umístění sochy: - UPP, ed. R. Baťková, Academia, Praha 1998; k domu čp. 219, Salmovská 13: "Projekt budovy na zahradním pozemku byl předložen ke schválení r. 1982. Novostavbě ustoupila ohradní zeď bývalé jezuitské koleje se sochou Panny Marie Karlovské od M. V. Jäckela (která byla přenesena na dvůr domu čp. 505 v sousedství kostela sv. Ignáce)". - Poche E. /Procházky Prahou, Praha 1985, str. 218/ uvádí že u domu čp. 530 stávala od r. 1720 socha Panny Marie Karlovské od M.V.Jäckla. V těchto místech byla do r. 1868 rozlehlá zahrada hrabat Salmů, pův. Schöllerovská. Byla to součást rozsáhlé zahradní enklávy s letními sídly a zahradami s drobnou architekturou; to vše zaniklo po r. 1889, kdy zde vznikla mladší pseudoslohová zástavba. Pravděpodobně byla socha od počátku - tj. od roku 1720 v nice ve zdi východně od současného čp. 1563 v Salmovské ulici (na styku parcel č. 1891 a 2497).