kostel sv. Štěpána se zvonicí

Areál tvoří kostel sv. Štěpána, zvonice a část plochy bývalého hřbitova. Kostel sv. Štěpána. Gotická trojlodní stavba s polygonálním závěrem z druhé poloviny 14. století. Věž v ose západního průčelí. Úpravy před r. 1612. Z r. 1686 Kornelská kaple na jižní straně, z r. 1736?-(1739?) kaple Branbergerovská na severní straně. Novogotická severní předsíň pochází z r. 1866. V letech 1876-79 byl kostel regotizován Josefem Mockerem. V jižní boční lodi zbytky gotických nástěnných maleb, v sakristii malby z 18. stol. Hodnotná interiérová výzdoba a vybavení. V kostele byl pohřben sochař M.B. Braun. Východně od kostela byl rozsáhlý hřbitov, který navazoval i na rotundu sv. Longina a sahal až k hradbám. Byl zrušen r. 1784, půda zarovnána r. 1833. Část plochy býv. hřbitova představuje i dnešní parcela 2145/1,2 - dnes parkově upraveno. Zvonice. Hranolová stavba z l. 1600-1605, postavená na ploše hřbitova východně od kostela. Zvonice je zastřesena jehlancovou střechou s okosenými hranami, která vybíhá ve vysokou špici. Před západním vchodem do zvonice jsou dva kamenné kříže (z jednoho již jen sokl)-patrně bývalé náhrobky. Na severní a jižní straně jsou umístěny pamětní desky s nápisy z poč. 17. stol. (jižní deska je nad portálem, nad nápisem je reliéf kamenování sv. Štěpána, asi 1605; severní deska s plochým reliéfem a s nápisem je umístěna nad oknem, asi 1604).