socha sv. Filipa Nerejského

Pískovec, s podstavcem asi 4 m. Označeno obnoveným nápisem na kruhové podnoži: Opus Joannes Brokoff. Na kartuši je erb a věnování: " Franc. Helfridus Woraczicky S: R: I: Commes et Dominus de Pabienitz S:C:M: Cammerarius et Consiliarius Fieri fecit 1715 Anno" Na kartuši ledvinového tvaru na parapetu zábradlí, kterou nesou putti je text: "En Sanctus Philipus Nerius Fundatoer Congragationis Oratorii, Patronus bene moriendum, Humilitatis, Castitatis, Charitatis et Vestigium. Obierat 26. Mai Anno 1595". Socha umístěná na vrcholu Nových zámeckých schodů. Kanelovaný sloupový podstavec s akantovou přízdobou nese postavu světce oděného v kněžském rouchu s biretem na hlavě. Postava je mírně esovitě stočená. Dynamiku a hybnost jí dodává stočení hlavy k pravému rameni, do opačného směru s krucifixem přitisknutým k srdci a zrotovaná draperie pláště. Vedle na schodišťovém parapetu přidržují dva andílci Kartuši s nápisem (nepůvodním, vztahujícímu se k postavě sv. Filipa). Socha byla původně součástí památníku určeného bl. Janu Sarkandrovi, který stál původně při Arcibiskupském paláci. Odtud byla socha už jako sv. Filip přenesena r. 1764 na dnešní místo.