býv. kostel sv. Prokopa

Původně románský kostel doložený v r.1346. V r.1689 výstavba novostavby za přítomnosti stav. Antonia Luraga. Za Josefa II. byl kostel na základě dekretu z 11. března 1782 zrušen, přešel do držení Správy státních statků a konečně 25. dubna 1790 byl dražebně prodán do soukromých rukou a připojen k domu čp. 376/III. Při následné přestavbě na obytný dům podle plánů I. J. N. Palliardiho byla základní hmota kostela i část kleneb zachována, do prostoru byly vloženy nové stropy a příčky. Až v r. 1811 bylo přeloženo schodiště do vých. části domu; také tuto stavební akci, při níž byly přeloženy ještě některé příčky, řídil I. J. N. Palliardi. Větší stavební změny proběhly r. 1873, kdy bylo přistavěno 3. p. podle plánu F. Václavíka; sousední dům byl r. 1901 stavebně oddělen. Teprve v r. 1910 však dostal býv. kostelík sv. Prokopa vlastní čp. 625. Řadový dům zachovává vnější tvar přestavěného kostela, který se projevuje zejména jednoosým půdorysným ústupkem na boku někdejšího kněžiště i obloukovým půdorysem jednoosé levé boční fasády, daným tvarem někdejšího kostelního závěru. Fasáda vých. čela i sev. stěny byla během přístavby 3. p. upravována a dnes ji člení kordonové římsy nad přízemím a 2. p., nad přistavěným 3. p. se uplatňuje nová korunní římsa, tvarově se nelišící od původní. V 1. p. je na středu mezi sdruženými okny rámovaná nika s edikulou, zdobená luisézním dekorem (1782); vybavena je sochou sv. Prokopa od Ignáce Michala Platzera (údajně až z r. 1811). Pův. hmota jednolodního kostela zůstala zachována v podobě obdélné lodi s podkovovitým presbytářem a přilehlou sakristií na již. straně. Raně barokní valená klenba v lodi i presbyteriu se dnes uplatňuje ve 2. p. Do prostoru kostela byly v 1. p. vloženy plochostropé obytné místnosti a do jihových. rohu lodi trojramenné točité schodiště, na něž navazuje chodba (pavlač) při již. straně lodi. Sakristie byla nadestavěna a byl k ní přiložen záchodový přístavek s pavlačí. Na záp. straně dvorku vznikl přístavek obytných místností. Dispozice v patrech se opakuje. Pod záp. částí lodi se nachází sklípek, někdejší krypta.