dům U Zlatého helmu

Dvoupatrový dům na lehce obdélné parcele sestává z hl. budovy a pravého dvorního křídla. Proti sousednímu domu vpravo ustupuje objekt o prostor zaniklého podloubí a je oddělen soutkou, kterou dříve vedla odpadní stoka. Jednoduchá fasáda má nově upravené přízemí, patra si uchránily svou pozdně barokní podobu. V přízemí po rozdělení vstupního prostoru byla někdejší vjezdová vrata vlevo nahrazena oknem a úzkým vstupem, který dnes lemuje typově renesanční kamenné ostění s dveřmi, které může být kopií nebo i druhotně zde použitým detailem. Dvojice pův. oken vlevo byla změněna na vchody do hostince. Přízemí pokryté pásovou rustikou odděluje od pater lehce profilovaná kordonová římsa, okna 1. p. doplňují vystouplé parapety, jejichž čelní plochu zdobí vystouplé obdélné pole. Suprafenestry jsou jednoduché. Okna 2. p. ve stuhových šambránách s uchy mají jen zavěšené čabrakové parapety pod profilovanou podokenní římsou. Z Jägrovy přestavby se zachovala i střecha s pův. profilací mansardové římsy. Pod celou uliční budovou je vyhlouben sklep, opatřený cihelnými, patrně pozdně barokními klenbami, vloženými do starších obvodových konstrukcí. Průjezd v přízemí dodatečně rozdělila vložená příčka. Klenba má v přední části široké lunetové výseče, které by mohly odpovídat přestavbě před r. 1628. Tříramenné schodiště je pozdně barokní s plochými klenbami nad mezipodestami. Patra mají zachovanou pozdně barokní dispozici, dokonce včetně střední topné komory, která je však zazděna. Dvorní křídlo bylo zvýšeno o 2. p. až při klasicistní přestavbě.