dům U Otakara II.

Řadový trojkřídlý dům s hl. průčelím do Vítězné ul. Pozdně klasicistní fasádě dominuje vysoký řád kompozitních pilastrů ve 2. a 3. p. a parapetní výplně s ornamenty z akantových listů v 1. p. Nad hl. vchodem jsou dvoukřídlá vrata v ose, výkladce i okna v přízemí chrání dřevěná zavírací křídla. Plochu přízemí a 1. p. člení rustika s vyznačenými klenáky nad okny v profilovaných šambránách. Kordonové římsy až do 1. p. jsou hranolové. Jedenáctiosé průčelí završuje mohutná korunní římsa vynesená konsolami. Dvorní průčelí hl. objektu je devítiosé, ve všech patrech překryté pavlačemi na kamenných konsolách. Ve dvoře proti průjezdu stojí kaplička obdélného půdorysu. Uprostřed je půlkruhová nika s konchou, lemovaná po stranách dvojicemi pilastrů s ukončující archivoltou. V nice je umístěna historizující pískovcová socha Otakara II. Podsklepeno pouze sev. křídlo v dispozici odpovídající přízemí, kde střední chodba dělí prostory na dva trakty, s eliptickými valenými klenbami o nestejném rozponu. Zdi jsou z klasicistního opukového řádkového zdiva. Průjezd v přízemí, jehož stěny rytmizují hladké pilastry a náběžní římsa, má dlažbu z dubových špalíků. Interiéry převážně klenuté valeně, chodba ke schodišti s neckovou klenbou. V čele schodů v každém patře dórské sloupy s kanelovaným dříkem; podpírají rovný překlad nesoucí schody a podestu. Ve dvoře zachován úsek gotické hradební zdi Malé Strany.