měšťanský dům

Obytný klasicistní dům byl vybudován podle projektu Josefa Tredrovského z r. 1838 na místě, kde stával renesanční letohrádek. Průčelí nárožního klas. domu o 3NP do ul. Letenské je šestiosé. Kvadraticky rustikované přízemí prolamují ve středních osách vstupy, levý je slepý, pravý má kamenné ostění a pův. Okna v přízemí postrádají šambrány, v patrech rámují okna vpadlé pásy. Hladká patra odděluje kordonová římsa a průběžná parapetní římsa. Mezi 2. a 3.NP kordonová římsa chybí. V 2.NP kryjí okna přímé římsy vysazené na ankonách, ve 3.NP dosedá na okna korunní římsa v podobě kladí s bohatou profilací. Osmiosá fasáda na Klárov je shodná. Dvorní šestiosá fasáda se příliš neliší, pouze v přízemí chybí rustika. Severní část parcely vyplňuje přízemní garážová přístavba. Dům je částečně podsklepen valeně klenutými prostory. Stlačená valená klenba s pětibokými výsečemi, překrývá i místnosti v přízemí. Celou hloubkou domu zhruba uprostřed dispozice prochází úzká komunikační chodba, na níž navazuje klasicistní podkovovité schodiště do patra osvětlené ze světlíkového dvora. Chodba je zaklenuta stlačeně valeně, severně za schodištěm je pouze plochostropá. Všechny místnosti obou pater jsou plochostropé.