dům V Lázni

Ve starších pramenech zmíněný jako "zadní dům s lázní" byl původně součástí sousedního domu čp.286, na pozemcích johanitské komendy (areál objektů v Lázeňské ul. a kolem kostela Panny Marie pod řetězem). Samotný dnešní objekt čp. 520 vznikl patrně jako renesanční novostavba lázně, přistavěná k čp. 286 po r. 1606. Tato renesanční výstavba určila dispozici celého jádra domu, hl. severní partie při ulici. Dům byl upraven barokně po r. 1687 (doch. portál se sochařskou výzdobou). Dnešní pozdně klasicistní vzhled určily rozsáhlé přestavby z l. 1831 a 1884 (včetně dvorních nižších objektů). Poměrně mohutná třípatrová budova tvoří střed rozlehlého areálu obklopeného dvorem a uzavřeného nižšími hospodářskými objekty, hl. budova je téměř solitérem. Směrem na sever ke Karlovu mostu se fasáda obrací ve třech prostorových plánech. Nejvíce vystupuje tříosá část vlevo, s nověji upravenými otvory v parteru. V 1. a 2. p. doplňují šambrány oken s lehce pozměněnou klasicistní profilací suprafenestry přerušené vodorovnou lištou. Uzavírají je trojúhelné a ve vyšším podlaží segmentové frontony, které mohly mít i obdobné raně barokní předchůdce. Okna 3. p. mají jen lištové šambrány, jež spočívají na podokenních římsách. O dvě boční osy ustupující poslední řada oken je utvářena zcela shodně s předešlým úsekem, v přízemí jsou však dva vchody vedle sebe. Mezi tímto blokem a tříosou částí, která ustupuje o jednu řadu oken, byl vložen koutový přístavek a před ustupující část přízemní terasa, chráněná jednoduchým zábradlím. Okna v této části jsou jednodušší, doplněna jsou v 1. a 2. p. pouze přímými nadokenními římsami. Hl. vstup do přízemí se nalézá ve dvorku čp. 286/III (severní fasáda). Vchází se do podélné místnosti valeně klenuté s trojúhelnými výsečemi (téměř shodná místnost probíhá i při sev. straně). Vpravo na prostor vstupu navazuje charakteristické klasicistní (visuté) podkovovité schodiště do pater. Vých. boční fasáda o jedenácti okenních osách má obdobné členění pouze s přímými nadokenními římsami. Další dvě osy na již. konci mají zcela jiný charakter, u oken chybí šambrány, fasáda je také pouze dvoupatrová. Ve stejném prostém duchu je také řešena již. fasáda. Kvůli svažujícímu terénu je tu pouze jediná sklepní prostora, která neodpovídá dispozici přízemí. Sklep je patrně renesančního původu a má cihelnou valenou klenbu. Dvorní křídla patrová a přízemní křídla z roku 1884 (východní při Čertovce a jižní) mají dnes jednoduché fasády. Ve 20.-30. letech byla upravena novodobě (východní křídlo má klasicistní zdivo pouze v přízemí k Čertovce, do nádvoří v přízemí a 1.patro je z novodobé, přistavěné až v předválečné době, přízemí bylo upraveno pro potřeby prodejních kotců). Jižní dvorní patrová stavba je klasicistní, od počátku byla patrová, pouze upravená v předválečné době na garáže. Přízemní garážové přístavky (západní a JV rohový) jsou novodobé, rovněž předválečné, betonové schodiště k Čertovce pravěpod. pozdější). Garáže byly upravovány ještě v 50. letech, příp.v nedávné době (výměna vrat).