Starý Renthaus

KP tvoří: dvoukřídlý dům čp. 519, pozemky parc. č. 61/1, 61/2 (zahrada), 61/3, ohradní zdi zahrady Prostředí KP tvoří: přízemní stavby v zahradě Bývalé renesanční zadní stavení, asi pivovarské, na parcele domu čp. 250. Dům prošel raně barokní přestavbou, upraven byl klasicistně a novodobě. Dvoukřídlý jednopatrový dům byl až do r. 1926 součástí komplexu budov na parcele, která tvořila jádro býv. dvora pražského probošta. Volná průčelí člení okenní otvory převážně s olištovanými šambránami. Hl. vstup v boku delšího křídla rámuje omítnuté pravoúhlé olištované ostění, přerušené blokovými patkami a klenákem. Kamenná ostění lemují i další vstupy do sklepů a přízemí zavírané většinou výplňovými dveřmi. Kratší pavlač při styku obou křídel chrání litinové zábradlí a podpírají ji kovové konsoly. Nad hl. římsou delšího křídla se zvedají hmotné vikýřové nástavce s prostými různorodými okénky a s trojúhelnými štítky rámovanými profilovanými římsami. Na nárožích domu byly osazeny polygonální patníky. Jihovýchodně k hlavní budově přiléhá zahrada s ohradní zdí. Terén zahrady je značně výš oproti úrovni Tržiště. V severní a východní části zahrady byly vybudovány mladší přízemní přístavby (pův. snad ateliéry).