měšťanský dům

Jednopatrový řadový dům se dvěma dvorními křídly má vcelku krátkou historii. Jeho parcela patřila v 16. stol. k Žejdlicovské zahradě, kterou malostranská obec odkoupila a rozparcelovala. Později místo sloužilo jako skladiště, byla zde postavena zděná kůlna (šupna). V rozsahu této starší stavby vznikl jednopatrový dům, podle plánů z r. 1808, které podepsal I. J. N. Palliardi. Při stavbě byly zřejmě zčásti použity obvodové konstrukce kůlny a byl zabrán současně do té doby volný průjezd na dvůr. Dřevěnou kůlnu při vých. hranici dvora nahradil majitel podle plánu stav. Johanna Christiana Wyttecka z r. 1811 zděným patrovým křídlem. V r. 1893 bylo přestavěné dvorní křídlo zničeno požárem a poté zcela nahrazeno patrovou halou. Nová truhlářská dílna (dnešní zadní patrové dvorní křídlo) vznikla v r. 1872 a byla přestavěna r. 1910. Drobné změny pak proběhly v l. 1929, 1938, 1949, 1952; půdní výstavba v l. 1969-70, menší úpravy (1971-95) a celková rekonstrukce (1998-99). Klasicistní uliční průčelí je šestiosé. V levé ose je velký pravoúhlý vjezd, ve 3. ose zleva obdélný vstup. Střecha mansardová. Interiéry přízemí zčásti klenuté (české placky, oddělené segmentovými pasy), většinou plochostropé. Patra plochostropá. Drobný sklípek pod pravým dvorním křídlem, odkud lze vstoupit do většího prostoru pod pravou třetinou přízemí hl. budovy (?). Novodobé podzemní garáže.