dům U Obrazu Panny Marie

Dům U sloupu Panny Marie (U obrázku Panny Marie) Spojitý stavební vývoj domu probíhá od 2. pol. 16. stol., za třicetileté války r. 1648 bylo nábřeží v blízkosti Karlova mostu zpustošeno. Ve třetí čtvrtině 18.stol. obnovený a výrazně rozšířený dům o západní křídlo využil pozůstatky sklepů a tří renesančně klenutých místností (přestavba a nástavba podle projektu J.Zobela). V letech 1845-46 doplněno severovýchodní nároží a vestavba schodiště A.Guderou. Rekonstrukce po povodních po r.2002. Třípodlažní nárožní dům má uzavřenou čtyřkřídlou dispozici na lichoběžné parcele. Třemi pohledově významně exponovanými průčelími ukončuje severní cíp zástavby protáhlého bloku vymezeného břehem Vltavy, Lichtenštejnským palácem, náměstím Na Kampě a Karlovým mostem. Fasády jsou pozdně klasicistní, nad přízemím s pásovou bosáží probíhá kordonová římsa; okna rámují profilované šambrány, parapetní římsy a trojúhelné frontony, korunní římsa má tvar fabionu. Průčelí obrácené ke Karlovu mostu je zvýrazněné nad korunní římsou trojúhelným štítem. Ve štítu umístěný balkonek je vymezen ornamentálním zábradlím s mariánským monogramem. Nad vstupem z půdy je ve štukovém rámování mariánský obraz, po stranách jsou zavěšeny válečky z ručního mandlu, připomínka legendy, vztahující se k domu. Směrem k řece navazuje mladší úsek s okny v odlišné výšce a s pozměněným klasicistním členěním. Na fasádě je osazena pamětní deska malíře Adolfa Kašpara. Sklepy jsou zaklenuty stlačenými valenými klenbami.