dům U Francouzské koruny

Parcela je při Karlově ul. zastavěna historickým třípatrovým čtyřkřídlým dvorem, za příčným křídlem je zadní dvůr a třípatrová novostavba s křídlem. Při východní straně zadního dvora je pětipatrová věž. Průčelí do Karlovy je třípatrové, tříosé, vrcholící štítem. V přízemí je renesanční půlkruhově zaklenutý bosovaný portál s výplňovými vraty. Okna patra mají kamenné ostění se zbytky profilace. Na fasádě jsou analyticky odkryty části původní renesanční fasády - sgrafitová výzdoba. Fasádu dvorního východního křídla tvoří věžovitý útvar schodiště a arkádová pavlač o šesti osách. Přízemí je proraženo čtyřmi eliptickými arkádami, stejný tvar mají i arkády 2. a 3. patra, jsou neseny litinovými sloupy. Arkády přízemí stojící na pilířích jsou půlkruhové. Přízemí s průjezdem je klenuto renesančními křížovými klenbami, na průjezd navazuje schodiště do pater. Renesanční je s úpravami i příčné křídlo. Dům pri Anenské ulici klasicistní, třípatrový, do ulice jedenáctiosý, s portálem zdůrazněným balkonkem na střední ose. Vrata portálu jsou dvoukřídlá výplňová. Okna prvního patra jsou zvýrazněna nadokenní římsou nesenou volutovými konzolkami. Dvorní průčelí obíhá ve vešch patrech předložené pavlače na kamenných konzolách, zábradlí je sloupkové, litinové. Průjezd je zaklenut segmentově, postranní prostory jsou rovněž klenuté, schodiště v místě spojení křídel je podkovovité, visuté s pískovcovými stupni a litinovým zábradlím.