Colloredo - Mansfeldský palác

Čtyřkřídlý palác obklopující úzký hloubkový dvůr. Do Karlovy ulice je obrácen třípatrovým 11- ti osým průčelím. Přízemí a patro jsou pojaty jako celek - je pásováno, na krajních osách je průjezd a symetricky výkladec. Na středu je edikulový portál s nakoso postavenými pilastry, nesoucími vzdutou římsu. Do jejího vrcholu je zavěšena volutová kartuš se znakem a s korunkou. Nad ní na římse stojí mohutná váza, flankovaná dvěma putti. Portál má dvoukřídlá svlaková vrata. Čtyři střední osy následných pater jsou zdůrazněny: v 2. patře vzdutými nadokenními římsami s vloženými kartušemi a girlandami, v 3. patře jsou v suprafenestře girlandy a mušle. Fasáda je završena třemi vikýři s projmutými křídly a vzdutou korunní římsou. Dvorní průčelí jsou prostá, rytmizovaná okenními římsami. Interiér: Hlavní budovou prochází průjezd klenutý třemi poli s pasy. Po levé straně je monumentální trojramenné kamenné schodiště s kuželkovým kamenným zábradlím. Podesty jsou zaklenuty křížovými klenbičkami. Z podest vedou do pater vysoké profilované kamenné portály s pozdně barokními dveřmi. Po pravé straně je schodišťová hala, s tříramenným visutým schodištěm s litinovým ornamentálním zábradlím. Zadní schodiště je dvouramenné, s kamennými stupni. Podesty jsou zaklenuty křížovými klenbičkami, podesty pater mají fabionové stropy se štuky. Na podestách jsou monumentální kamenné portály s pozdně barokními dveřmi. K zadnímu křídlu se pojí pískovcová kašna se sochou Neptuna.