dům U Zeleného kozla

První zápis se vztahuje až k r. 1607. Ukazuje na málo významnou stavbu, která tvořila součást většího objektu, od něhož teprve tehdy byla oddělena. Dlouho zřejmě dům zůstal v renesanční podobě a teprve po r. 1709 došlo k barokní přestavbě a zvýšení domu na dvoupatrový. Přestože není přestavba z konce 18. stol. doložena, úprava fasády ukazuje na pozdně barokní vznik. Stavbu, jež se však dotkla pouze změn půdorysného rozvrhu, pak uskutečnil (do 1830) podle vlastních plánů stav. J. Peschka. Nárožní dům na obdélném městišti bez dvoru se obrací kratší tříosou fasádou do spojovací ulice s Lázeňskou ul., hl. vstupní fasádou o 2+1+2 osách do Maltézského nám. Dvoupatrový dům má pozdně barokní fasády, členěné v okrouhlém nároží po odsazení rustikovanou armaturou, patra oddělují profilované kordonové římsy. Okna mají podložené stuhové šambrány s uchy, parapet je vyznačen jako vystupující obdélné pole, bez architektonického členění. Pouze okna 2. p. doplňují v překladu podložené klenáky. V kratším průčelí je rustikou vymezen i levý okraj stavby, z dřívějšího okna uprostřed byl udělán vchod do krámce. Mansardovou střechu v axiále doplňuje štítový vikýř s oknem se zaoblenými kouty. U delší fasády se domovní vchod nalézá v 1. ose zprava, také zde je nad střední osou štítový vikýř. Vstupní dveře jsou pozdně barokní, včetně kování. Sklepy si zachovali takřka intaktní podobu z renesanční přestavby před r. 1607.