U Zlatého gryfa

Objekt od 14.st. součástí většího celku sladovny. V 16.stol. provedena patrně novostavba obytného domu. V r. 1609 byla od parcely odkoupena zahrada při Karmelitské ul. V r. 1730 je při obnově domu doložen Thomas Haffenecker. Podle popisu z r. 1723 sídlil v domě královský poštovní úřad a byl zde rovněž byt vrchního úředníka. Od 18.stol. byl dům využívá jako hostinec. R. 1890 bylo povoleno zřídit nové schody do sklepa (K. Hübschmann), v r. 1922 byla povolena nástavba záp. dvorního křídla. V l. 1977-84 prošla stavba rekonstrukcí pro Dům soustředěné pečovatelské služby, při níž byly odhaleny malované trámové stropy. Dvoupatrová budova leží na rozložité lichoběžníkové parcele, která probíhá směrem do náměstí v nepravidelné, několikrát zalomené linii, vytvářející při Prokopské ul. nároží. Hl. fasádu prolamuje sedm okenních os uspořádaných značně nepravidelně (2+2+1+2), za nárožím pokračuje fasáda ještě dvojicí os. Dnešní výraz je klasicistní, ale rozvrh oken dokazuje, že bylo ponecháno starší členění nepochybně ještě pozdně renesančního původu (po 1639). Dvorní fasády byly silně pozměněny nevhodnou rekonstrukcí 80. let 20. stol., kdy bedněné pavlače byly vysazeny na ocelové pilířky. Nově pak byla představena pavlač před již. křídlo. Pouze jihovýchodní část hl. budovy je podsklepena pův. sklepem s pozdně renesančním vchodem (po 1639) ve schodišťové věži. V přízemí jsou zachovány renesanční klenby. Celé záp. křídlo je klasicistní novostavbou, související patrně s úpravou fasády, která však není datována archivními zprávami. Nejzajímavějším prostorem je jistě centrálně pojatá věž s točitým schodištěm a stěnami prolomenými nikami s konchou. Schodišťová věž je pozdně renesančního původu, čemuž odpovídá i dekorace na vnější fasádě nad 2. p., kde se kromě iniciál H W G (Hans Graff) objevuje v kvadrilobu ještě letopočet 1639, datující velkou pozdně renesanční přestavbu. V patrech jsou dochované malované stropy s baroknmí dekorem, v místnosti 1. p. jsou to volně komponované větévky s květy. Malby na záklopových stropech 2. p. vznikly pravděpodobnď současně s malbami 1. p., volná kompozice listoví však byla na záklopech nahrazena akantovým úponkem.