dům U Zlatého kříže

Větší dům, zaujímající původně i část dnešního sousedního objektu čp. 481/III, byl někdy v 16. stol. údajně přistavěn k obvodové gotické hradbě areálu johanitské komendy. Vedle kleneb se z renesanční stavby zachoval vzácně také kasetový strop v 1. p. a zajímavá černá kuchyně pod pavlačí. K barokním úpravám došlo až mezi l. 1685-1721. Nový majitel nechal strhnout část průčelní zdi, domu předložil podklenuté loubí na dvou pilířích, prodlužující loubí sousedního Strakova paláce (čp. 476/III) a dům zřejmě o patro zvýšil, takže nabyl zhruba dnešní podoby. Uvnitř nechal osadit nové malované stropy a parketové podlahy. Další přestavba je doložena až v r. 1881. Tehdy došlo k přesunutí schodiště, vztyčení krovu nad zadní částí, úpravě pavlače a bytů. Nevelký měšťanský dům na mělké parcele obepíná ze tří stran komorní dvorek, vymezený od severu štítovou zdí sousedního objektu. Uliční průčelí je dvouplánové. Předsazenou již. část nese barokně podklenuté podloubí na mohutných pilířích, otevřených do nám. dvojicí arkád. 1. a 2. p. od sebe dělí pásová kordonová římsa. Předsazená část průčelí je tříosá, asymetrická. Vlevo a uprostřed jsou obdélná okna s profilovanými šambránami, vpravo raně barokní, shodně tvarovaná, ale sdružená okna. Okna v 1. p. kryjí nadokenní římsy. Ustoupená sev. část průčelí si uchovala pův. renesanční rozvrh. Parter člení dvojice slepých segmentových arkád s kamennými jádry nosných konsol, které pomáhají rozšířit užitnou plochu pater. Do arkád jsou zasazena renesanční okna s kamennými bosovanými šambránami a pův. provlékanými mřížemi. Patra osvětlují obdélná sdružená okna, opatřená štukovými šambránami odpovídajícími oknům fasády nad podloubím. Barokní sjednocení fasád se dále odrazilo ve štukové bosáži, která člení všechna nároží, protažení kordonové a jednotné fabionové korunní římsy. Průchod na dvůr je opatřen pův. půlkruhovým bosovaným portálem s páskovými římsami a zvýrazněným klenákem, v němž je osazena novodobá kopie pův. vyřezávaných dveří s manýristickou akantovou reliéfní dekorací ve čtyřech vpadlých polích. Dvorní fasády překrývají pavlače, jejich již. rameno je podklenuté neckovými klenbami do travers. Pův. renesanční, segmentově podklenutá pavlač, nesená mohutnými kamennými konsolami, se dochovala jen v 1. p. záp. křídla. V interiéru uličního a jižního křídla se dochovala řada barokních, pozdně klasicistních a historizujících dveří z 19. stol., renesančních kleneb a malovaných stropů, parket. Nad hl. budovou se zachovaly barokní krovy, již. křídlo má vaznicový krov z r. 1881 a nižší vých. křidélko má pultovou střechu ze stejné doby.