dům U Zlatého hada

Parcela dnešního domu vytvářela ve středověku část většího celku, k němuž patřil sousední čp. 537/III a také areál dnešního čp. 384/III při Karmelitské ul. Před r. 1814 došlo ke klasicistní přestavbě, z níž se však dnes zachoval již jen portál a domovní emblém hada v oválné kartuši. Dům byl již třípatrový. V r.1853 proběhla další přestavba, kterou patrně navrhl F. Wolf. Současně byla upravena fasáda, která do této doby měla sdružená okna (dokumentovaná i modelem A. Langweila). V r. 1864 je dokumentována úprava okna na krámcový vstup. Třípatrový dům na hloubkové parcele uzavírá levým a zadním křídlem pavlačový obdélný dvorek. Čtyřosé pravidelně řešené průčelí člení kordonová a průběžná parapetní římsa v přízemí, 2. a 3. p. oddělují pouze jednoduché průběžné podokenní římsy. V přízemí jsou tři krámcové vstupu s dveřnicemi a stejně řešený domovní vchod, ale s dvoukřídlými dveřmi. V parapetu nad domovním vchodem ve 2. ose zleva a 3. osou se nalézá domovní znamení zlatého hada v oválném klasicistním medailonu. Okna pater mají klasicistní profilaci lištových šambrán, v 1. a 2. p. je navíc doplňují přímé nadokenní římsy. Pavlače mají omítaný rovný podhled vynášený na konsolách; zábradlí je již litinové.