dům U Velkého střevíce

Dům vznikl při parcelaci zahrady po již. straně zdi hřbitova kostela sv. Jana v Oboře. Podle starých vyobrazení lze usuzovat, že k výstavbě došlo v rozmezí l. 1562-1606. Renesanční průčelní budova s krátkým schodištovým křídlem se v základu dochovala jak v obvodovém zdivu, tak ve vnitřní dispozici. V období baroka (před r. 1723) bylo rozšířeno boční křídlo, aj. úpravy. Někdy bývají tyto práce kladeny před (nebo za) r. 1669 a dávány do souvislosti s tvorbou Santina de Bossiho. Raně barokní přestavbu bezpečně dokládá dvojnásobně zvýšená cena, dosažená při prodeji r. 1700. K následným klasicistním úpravám se nedochovala plánová dokumentace. Ze slohového rozboru vyplývá, že došlo k úpravě průčelí do ulice a přizdívce přízemí. V interéru bylo upraveno zejména schodiště, ve dvoře přibyl záchodový přístavek s pavlačí. Poslední výrazná přestavba pochází z 90. letech 20. stol. (přestavby ve dvorní části, rekonstrukce suterénu). Řadový dvoukřídlý dům leží na hloubkové parcele. Čtyřosé klasicistní průčelí člení pásové kordonové římsy a ukončenö je profilovanou korunní římsou. Hl. vstup vede levou boční osou s polokruhovým záklenkem, rámováný je pravoúhlým portálem s vyznačenými patečními a vrcholovým klenákem, ukončeným přímou římsou. Dvorní fasády jednoduché, zčásti s pavlačí. Klenuté sklepy. Přízemí zčásti klenuté, zčásti plochostropé. Patra plochostropá.