dům U Zlatého stolu

Dům je historicky spjat se sousedními domu čp. 325 a 330. V r. 1885 byla dvorní křídla připojena k čp. 330 a dům získal dnešní rozsah. Dvoupatrový klasicistní dům leží na nepravidelně lichoběžníkově utvářené parcele v nárožní pozici, a přestože i jeho vnitřní konstrukce jsou převážně klasicistní, nepochybně vznikal na základech staršího objektu, jak ukazuje jeho provázání s renesančním domem čp. 325. Uliční fasády získaly po novodobé úpravě jednotnou podobu. Čtyřosá fasáda s velkými meziokenními intervaly má parter pokryt pásováním a uzavřen hranolovým kordonem. V linii oken prolamují přízemí segmentové oblouky, do nichž jsou vložena okna, ve 2. ose zleva i domovní vchod. Okna chrání novodobé mříže. Zanikla průběžná podokenní římsa, a tak členění obstarává jen kordon nad 1. p. a korunní římsa. Boční fasáda je pouze dvouosá, v pravé ose byl nově proražen vjezd do garáže. Prostor suterénu probíhá v dispozici zcela odlišné dnešnímu domu. Suterén pochází pravděpodobně z renesanční etapy výstavby. Interiéry přízemí jsou klenuté (převážně segmentové a ploché plackové klenby). Vyšší podlaží plochostropá. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/