dům U Zeleného hroznu

Trojkřídlá budova na lehce lichoběžníkové parcele, uzavírající malý takřka čtvercový dvorek, se do ulice obrací pětiosou, velmi "nepořádně" utvářenou hl. fasádou. Fasáda má silně historizující ráz, který je však podmíněn nejen její skutečnou starobylostí, ale také silně historizující rekonstrukcí. Členění prozrazuje, že fasáda nikdy nebyla jednotně řešena, ale je výsledkem různých etap přístavby a dílčích úprav. Po dvou levých osách následuje zřetelné zalomení, rozdělující fasádu do dvou hl. stavebních etap. V pravé části byl parter novodobě upraven a dřívější vstup byl zaměněn za okna, barokní vchod s kamenným ostěním a jednokřídlými dveřmi vlevo byl ponechán. Dvě okna v 1. p. vlevo mají historizující konstrukce v líci, sousední dvojice oken naproti tomu je zasazena v dřevěných ostěních hluboko v zárubni; tato okna odpovídají zachovanému srubu. Velmi nízké 1. a 2. p. od sebe odděluje kordon, vyšší patro - zakončené fabionovou římsou - probíhá v poněkud odlišné linii. Dvorní fasády prošly výraznější modernizací, u hl. křídla byla pavlač opatřena novým proskleným bedněním, vzácně se zachovalo kamenné stuhové ostění u zadních křídel. Dům je podsklepen pouze v sev. části uličního traktu, který určuje rozsah pův. menšího domu, bez již. zalomení. Původně dva prostory jsou zaklenuty valeně. Celá vstupní partie domu v již. kraji byla při poslední rekonstrukci nově vyřešena. Nový strop je ve vedlejší místnosti průčelního traktu, v nároží se zachovala klenutá místnost se styčnými výsečemi, jejichž hřebínky snad dokazují renesanční původ klenby. V další místnosti, přesahující do sev. křídla, jsou vstřícné výseče, na konci křídla pětiboké; trojúhelné styčné výseče bez hřebínků se objevují i v zadním dvorním křídle. Kombinovány jsou tu raně a pozdně barokní klenby, jistě pocházející z různých úprav. Z historického hlediska jsou nejzajímavější prostory nízkého 1. p., zvláště dvě místnosti v průčelním traktu. Jižní za zlomem je vybavena jen trámovým stropem na sraz, nepochybně již ze 17. stol., v další části následuje téměř kompletně zachovaný srub, který byl ale až dodatečně vybaven jednoduchými malbami (18. stol.). Ve vedlejší místnosti byl objeven a restaurován kazetový strop (4x2 desky). Rámy jsou novodobé, desky zobrazující anděly jsou nepochybně až rokokové, ze 2. pol. 18. stol. Při vstupu do středního srubu se zachovaly barokní dveře, silně však restaurované a doplněné. V místnosti jsou umístěna klasicistní kachlová kamna neobvyklého tvaru, poněkud ale rustikální. V pokoji přesahujícím do sev. křídla jsou záklopy bez trámů, v dalším prostoru je nový strop s fabionem, v zadním křídle vypadá fabion a římsa pod ním věrohodněji. V 1. p. je zaklenut pouze prostor někdejší černé kuchyně, umístěné při dvoru, v sev. koutě. Také ve 2. p. jsou nejzajímavější tři místnosti v uličním traktu. Jižní je opět vybavena záklopovým stropem na sraz, ve střední je srub vybaven deskami s šablonovou malbou. Ve výplni povalu se opět objevuje florální malba 18. stol. Sev. nárožní místnost je vybavena trámovým stropem se záklopy na sraz (bez malby). /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/