dům U Bílé vody

V r. 1730 koupil domek kameník Andreas Kranner, který pravděpodobně(?) u domu vytvořil sochu sv. Jana Nepomuckého (viz samostatnou KP r.č. 38899/1-474). Samostatně stojící dům na podélném městišti, které probíhá mezi ul. Šporkovou a Jánskou. Fasáda patrového domu se do ulic obrací pouze trojosými jednopatrovými fasádami. Hl. průčelí do Šporkovy ul. je v obou podlažích pokryto pásovou rustikou (nepochybně přídavek 2. pol. 19. stol.), patra odděluje kordonová římsa a stavbu ukončuje velmi bohatě profilovaná římsa, která se nad střední osou poloelipticky vzdouvá. Před průčelí předstupuje malá zahrádka ohrazená kovovým plotem. Zadní fasáda je jednodušší, boční fasády nejsou architektonizované. Dochována řada historických konstrukcí a prvků (stropy, dřevěné schodiště, litinové zábradlí, kamenné ostění, aj.) Západně od budovy se rozkládá dvůr-zahrada s ohradní zdí. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/