dům U Motů

Dům leží na nepravidelně rozložené parcele, z níž vystupuje krátké vých. vstupní křídlo do Jánské ul. Dvůr, vymezený čtveřicí křídel má lichoběžníkový půdorys. Vstupní průčelí, které je zásluhou sníženého terénu třípatrové, se do Jánské ul. obrací velmi úzkým úsekem o dvou okenních osách. Přízemí (suterén) pokrývá kvadratická rustika, okna lemují stuhové šambrány na podokenních římsách. Stejně jednoduché je také již. průčelí, pouze dvoupatrové, prolomené čtyřmi okny, z nichž střední dvojice je v patrech sdružená. Dvorní fasády překrývají pavlače, v patrech již s litinovým zábradlím ze 2. pol. 19. stol. Suterén se objevuje pouze pod vstupním vých. křídlem. Velký sklepní prostor je zaklenut valeně s oblými výsečemi, patrně až raně barokního (renesančního?) původu. Další prostory vznikly až klasicistní přestavbou objektu, jsou plochostropé. Až na jedinou výjimku, jsou všechny prostory v ostatních křídlech a v patrech plochostropé. Pouze někde se zachovaly klasicistní stropy s odsazenými fabiony. Rovněž schodiště jsou až doplňky ze 2. pol. 19. stol. Ve střeše vikýře podkrovní vestavby. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/