městský dům

Pův. objekt byl vystavěn před r. 1614 na pozemku zahrady, která patřívala k domu čp. 242/III. V r. 1833 byl zbořen a pozůstatky staré konstrukce lze předpokládat asi jen v rozsahu suterénu a přízemí, v hraničních zdech a v zadní příčné zdi, oddělující v přízemí trakt se schodištěm. Projekt novostavby signoval stav. K. Pollak a tesařský mistr Antonín Gelínek. V l. 1936-37 byla pro majitele ing. arch. Viléma Lorence provedena úprava 3. p. a nástavba podkroví spojená s přeřešením střechy; stavbu vedl Hynek Kott. Řadový třípatrový dům na hloubkové, stoupající parcele. Pozdně klasicistní uliční průčelí je tříosé, horizontálně členěné kordonem nad přízemím a průběžnými parapetními římsami oken pater. Hl. vstup je situován v levé boční ose. Okna s vpadlým rámováním v 1. a 2. p. ukončují přímé nadokenní římsy. Suterén dispozičně odpovídá přednímu a střednímu traktu přízemí. Průčelní sklep je zaklenut cihelnou omítanou valenou klenbou s polokruhovými čely. Ze zadní části, klenuté rovněž valeně, vede přístupové schodiště. V přízemí při levé hraniční zdi leží segmentově klenutá vstupní chodba, po pravé straně chodby dvě místnosti s téměř polokruhovými valenými klenbami. V místnosti při ulici prolamují klenbu protilehlé pětiboké výseče. Hl. schodiště je vřetenové, tvaru písmene U. Dispozice pater zůstala plochostropá. /podle UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/ Objekt na hloubkové parcele se skládá z průčelní třípatrové budovy a dvorního patrového stavení. Pozdně klasicistní čtyřosé uliční průčelí, po levé straně zpevněné mohutným pilířem polokruhového průřezu, člení kordonové římsy nad pásovaným přízemím a 1. p. V přízemí vede střední osou široký vjezd se segmentovým záklenkem, okna pater rámují profilované šambrány. V 1. p. jsou boční okenní osy slepé, pod středním oknem je umístěn obraz s domovním znamením. Okenní šambrány přetínají osové klenáky. Ve 2. p. jsou vyznačeny parapetní zazdívky a přímé nadokenní římsy. Nad fabionovou korunní římsou vystupuje strmá sedlová střecha s vikýři půdní vestavby. Dvorní průčelí zůstala plochá, bez členění. Při dvorní budově po levé straně průčelí stoupá venkovní jednoramenné schodiště, zasazené do vřetenové zdi. Průčelní objekt je v přízemí hloubkově dvoutraktový, zadní stavení hloubkově třítraktové. Široký průjezd kryje plochý strop, po levé straně se nástupuje na visuté kruhové schodiště s novorenesančním tyčovým zábradlím. V 1. p. při dvorním průčelí leží místnost zaklenutá valeně s eliptickými čely, prolomena je pětibokými výsečemi (pozůstatek klenutí starého vjezdu). V přízemí dvorní budovy má část dispozice segmentové valené klenby, pravý boční trakt je zaklenut nízkými segmenty do travers.