městský dům

Pův. renesanční dům vznikl před r. 1597 na pozemku odděleném od domu čp. 243/III. Z této fáze výstavby se snad zachovala pouze hraniční zeď při sousedním čp. 314/III do výše přízemí. V r. 1654 byl domek ve velmi špatném stavu. K zásadní přestavbě muselo dojít po tomto datu, ne však později než v r. 1681. Z této přestavby patrně pochází malý sklep, obvodové zdivo i převážná část dispozice do výše 1. p. K úpravě 2. p. a nástavbě 3. p. došlo asi na přelomu 18. a 19. stol., v období klasicismu bylo rovněž nově řešeno hl. schodiště. V průběhu 20. stol. proběhly pouze nepodstatné dispoziční změny, v 70. letech 20. stol. byla lehce upravena uliční fasáda. Třípatrový řadový dům leží ve svahu na zhruba obdélné parcele. Uliční průčelí má nepravidelný rozvrh okenních os: v přízemí a 1. p. je fasáda pětiosá, v horních podlažích šestiosá. Hl. vstup se objevuje v levé boční ose - obdélný otvor zde rámuje vpadlý pás. Okna v patrech se stuhovými šambránami spočívají na průběžné parapetní římse. Mezi 1. a 2. osou 1. p. bylo zrušeno slepé okno, v 1. a 2. p. jsou střední okna podvojně sdružená. Korunní římsa je fabionová, střecha mansardová, rytmizovaná vikýři. /pokračování: viz DL/ Objekt má podélně dvoutraktovou dispozici se vstupní chodbou při levé hraniční zdi. Pod vstupní chodbou byl vyhlouben nevelký sklep, přístupný schody pod hl. schodištěm. Hl. prostor domu kryje valená cihelná klenba s polokruhovými čely; chodbička, probíhající po pravé straně schodiště, je klenutá rovněž valeně. Přízemí i patra jsou vybavena plochými stropy. V pozadí vstupní chodby stoupá dvouramenné schodiště, u jehož paty je umístěn kamenný pilířek s římsovou deskou a boky zdobenými zrcadly s vykrajovanými rohy; zábradlí je tyčové. Schodišťová ramena horních pater jsou nepravidelně rozmístěná v zadním traktu. /podle UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/