dům U Osla v kolébce

Dům, který stával na postranním právu kostela sv. Jana v Oboře, pochází patrně až ze 2. pol. 16. stol. V r. 1577 patřil k domu Velíkovskému (dnešní čp. 244/III), s nímž byl spojen pavláčkou. Z nejstarší stavební fáze pochází průčelní objekt, v jehož půdorysu lze vysledovat dva odlišné půdorysné celky. V celé rozloze podsklepený již. dvoutrakt je nepochybně starší, jak dosvědčuje pozůstatek renesanční štítové zdi, který byl nalezen na půdě. Z pův. stavu se dochovalo nejen obvodové zdivo všech podlaží, ale i základ vnitřní dispozice. Později, patrně ještě v renesanci, došlo k rozšíření sev. směrem o užší dvoutraktovou část s kruhovým schodištěm ve dvorním risalitu. Po r. 1600 se spolu s čp. 311/III oddělily tyto stavby od domu Velíkovského (čp. 312 posléze přejímá jméno domu čp. 244/III - "Osel u kolébky"). Patrně již okolo r. 1700 byl k již. části s velkým mázhauzem přistavěn dvorní schodišťový trakt. Na kresbě z r. 1720 je dům vyobrazen v dnešní hmotě, s oběma dvorními křídly. R. 1723 je popisován jako dvoupatrový, s šenkovnou a stájemi pro patnáct koní. R. 1730 byly zazdívány průchody do sousedního čp. 311/III. V klasicismu patrně proběhly pouze nepodstatné úpravy. V r. 1880 byla k zadní ohradní zdi dvora přistavěna přízemní zděná kůlna, zbořená r. 1964. V 90. letech 20. stol. došlo k úpravě dispozice obou bočních křídel. /pokračování: viz DL/ Trojkřídlý řadový dům na svažité lichoběžné parcele; sev. křídlem stavba zasahuje za objekt čp. 313/III. Uliční průčelí probíhá v délce devíti okenních os, které jsou v již. části podvojně sdružené. V sedmiosém přízemí, vymezeném pásovým kordonem, se mezi 3. a 5. osou nalézá polokruhově ukončený vjezd s kamenným portálem. Osový svazkový klenák proniká přímou vrcholovou římsu. Po pravé straně přiléhá k přízemí mohutný opěrák polokruhového průřezu. Okna pater jsou opatřena profilovanými šambránami a parapetními římsami. Fasádu ukončuje fabionová římsa. Ze sedlové střechy vystupuje na ose vjezdu vysoký, patrně raně barokní dvouosý štít s oválně ukončeným tympanonem, po jehož stranách jsou osazeny koule a ve vrcholu piniová šiška. Dvouosé zadní průčelí hl. křídla člení pásové kordonové římsy, vjezd je zaklenut polokruhově, okna přízemí a 1. p. doplňují štukové šambrány. Po pravé straně vystupuje mohutný cylindrický schodišťový risalit, ukončený oktogonálním nástavcem s jehlancovou vížkou. Boční křídla jsou pavlačová, sev. křídlo po pravé straně překrývá nepodklenutá pavlač, vynesená nad přízemím esovitě profilovaným krakorcem. Rovněž u již. křídla jsou nepodklenuté pavlače chráněné klasicistním tyčovým zábradlím. Průčelní budova sestává ze dvou hloubkově dvoutraktových celků, dvorní křídla jsou pouze jednotraktová. Hl. sklepy, s nástupem pod barokním schodištěm, odpovídají rozvrhu přízemí. Pod býv. mázhauzem se nalézá sklep s valenou kamennou klenbou a s otisky po šalování. Na levé straně navazuje úzký sklep valeně zaklenutý z lomového kamene. Pod již. traktem se nalézá dvojice sklepů s klenbami obdobnými s přízemím. Sklepy byly vyhloubeny také v záp. konci sev. křídla. Přízemím probíhá průjezd vpředu zaklenutý polovinou neckové klenby s koutovými výsečemi. Klenba pokračuje za dodatečnou příčkou po pravé straně. V již. bočním traktu při průčelí leží místnost klenutá půlelipticky valeně, prolomená styčnými trojbokými výsečemi; zadní prostora je klenutá obdobně, ale s vrcholnicí kolmou na předešlou. Při dvoře vede ze zadní části průjezdu vřetenové jednoramenné schodiště, s podestami zaklenutými křížovými klenbičkami. V sev. části je zadní lichoběžná síň s nástupem na dřevěné šnekové renesanční schodiště se šroubovitě prořezávaným vřetenem. Obě průčelní místnosti jsou klenuty valeně se styčnými trojbokými výsečemi. Boční křídla v přízemí mají valené klenby, sev. křídlo zůstalo v konci plochostropé. Obdobná dispozice pater je převážně plochostropá, renesanční a barokní klenby se omezují v 1. p. na již. části průčelního křídla. Na půdě je patrná renesanční štítová zeď staršího již. dílu domu, se zbytky členění štítu. Na podlaze půdy bylo při průzkumu (1998) zjištěno druhotné použití nepolychromovaných záklopových prken z rozebraných záklopových stropů. /podle UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/