dům U Svatého Jiří

Pozemek objektu původně patřil k sousednímu domu čp. 312/III, od něhož byl odprodán v 16. stol. Ještě v 60. letech 16. stol. dům patrně neexistoval. Z renesanční fáze výstavby se asi dochovalo obvodové zdivo průčelního objektu (do výše 2. p. ), který původně sloužil jako velká vjezdová klenutá brána. Zadní objekt zřejmě pochází až z barokního období, vztahuje se k němu zmínka o výstavbě z r. 1671 (r. 1730 je označen jako stará budova). Na konci 17. stol. přešlo staré jméno domu čp. 312/III na dům čp. 311/III. R. 1730 dokládají zprávy zazdění průchodů do sousedního domu. R. 1814 bylo stavěno 2. p. nad průčelní budovou. V r. 1877 předložil stav. Josef Mánek návrh přestavby přední budovy, která spočívala v novém zastropení a zúžení vysokého průjezdu, zřízení kruhového schodiště na místě drobnějšího renesančního a úpravě dispozice jednotlivých podlaží. Následná adaptace navržená stav. Františkem Šafaříkem souvisela se zřízením velkoobchodu s uhlím a dřívím. V průčelní budově byl obnoven široký vjezd, po jehož pravé straně byla vybourána pravoúhlá nika; současně došlo i k přestavbě zadního stavení. V l. 1995-96 proběhla celková adaptace, při níž byl dům staticky zajištěn, rekonstruovány krovy, provedeny dispoziční změny a půdní vestavba nad průčelním objektem. /pokračování: viz DL/ Objekt na hloubkové parcele se skládá z průčelní třípatrové budovy a dvorního patrového stavení. Pozdně klasicistní čtyřosé uliční průčelí, po levé straně zpevněné mohutným pilířem polokruhového průřezu, člení kordonové římsy nad pásovaným přízemím a 1. p. V přízemí vede střední osou široký vjezd se segmentovým záklenkem, okna pater rámují profilované šambrány. V 1. p. jsou boční okenní osy slepé, pod středním oknem je umístěn obraz s domovním znamením (sv. Jiří). Okenní šambrány přetínají osové klenáky. Ve 2. p. jsou vyznačeny parapetní zazdívky a přímé nadokenní římsy. Nad fabionovou korunní římsou vystupuje strmá sedlová střecha s vikýři půdní vestavby. Dvorní průčelí zůstala plochá, bez členění. Při dvorní budově po levé straně průčelí stoupá venkovní jednoramenné schodiště, zasazené do vřetenové zdi. Průčelní objekt je v přízemí hloubkově dvoutraktový, zadní stavení hloubkově třítraktové. Široký průjezd kryje plochý strop, po levé straně se nástupuje na visuté kruhové schodiště s novorenesančním tyčovým zábradlím. V 1. p. při dvorním průčelí leží místnost zaklenutá valeně s eliptickými čely, prolomena je pětibokými výsečemi (pozůstatek klenutí starého vjezdu). V přízemí dvorní budovy má část dispozice segmentové valené klenby, pravý boční trakt je zaklenut nízkými segmenty do travers. /podle UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/