Šafránkovský dům

Byl postaven jako renesanční novostavba na přelomu 16. a 17. stol. na jedné z parcel v místě býv. Žejdlicovské zahrady, zakoupené malostranskou obcí r. 1591. Z výstavného dvoupatrového renesančního domu se zachovaly sklepy, obvodové zdi do 2. p., klenby v přízemí a 1. p. Renesanční je i schodišťová věž s kruhovým schodištěm. Dům byl v l. 1631 a 1648-49 velmi poškozen; k jeho opravě došlo r. 1659. K radikální klasicistní přestavbě došlo podle plánů stav. K. Pollaka a tesaře Jakoba Fleischingera v r. 1817. Uliční trakt domu byl přeřešen ve všech třech podlažích a uliční fasáda dostala dnešní podobu. V r. 1851 bylo ve dvoře podle návrhu stav. Josefa Liebla zřízeno nové schodiště na místě pavlače. R. 1884 bylo upraveno dvorní křídlo. Svažitá parcela je směrem do ulice zastavěna domem tvaru U, jehož křídla obklopují malý, dnes částečně zastavěný dvorek. V zadním dvoru za domem se zleva napojuje další křídlo, k němu se v pozadí, ve svahu, připojuje venkovní schodiště s plochým dřevěným přístřeškem. V jihových. koutě dvora je umístěna schodišťová věžice. Oba dvorky zčásti s pavlačemi. Uliční dvoupatrová fasáda je tříosá, v patrech se sdruženými okny. Do obou krajních os přízemí vsazeny krámcové výklady s trojúhelnými frontony (zřejmě novotvary). Budova je cca ze dvou třetin podsklepena. Přízemí převážně klenuté. V prvním patře část místností klenutá, část plochostropá. Druhé patro je plochostropé. R. 1990 odhaleny v patrech záklopové stropy (některé malované). /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/