Krejčovská hospoda

Stejně jako domy sousední vznikal i tento objekt jako renesanční novostavba na parcele zahrady Žejdlicovské, parcelované r. 1591. V r. 1615 byl zakoupen "míšeňským starším a jiným mistrům řemesla krejčovského obce Menšího Města pražského". Krejčovský cech jej používal jako herberk. Z pův. renesančního domu se podnes zachovaly sklepy a části zdí do výše 1. p. V l. 1631 a 1648-49 byl poškozen a r. 1649 prodán do soukromého majetku s tím, že měl být znovu postaven a veden jako útulek pro krejčovské tovaryše. Vrcholně barokní podobu získal dům při rozsáhlé přestavbě v l. 1723-24. V r. 1731 dům znovu zakoupil krejčovský cech a v jeho majetku zůstal po celé 18. a 19. stol. R. 1845 bylo strženo zadní příčné křídlo a postaveno nové. Svažitá hloubková parcela je zastavěna trojkřídlým řadovým domem tvaru U kolem malého dvorku na záp. straně. Vrcholně barokní uliční fasáda je dvoupatrová, pětiosá završená mansardovou střechou. Na střední ose přízemí je umístěn obdélný kamenný portálek se zdůrazněným hl. klenákem. Nad portálem je umístěno domovní znamení - štuková kartuše s obrazem Korunovace P. Marie. Okna po obou stranách portálu mají stuhové šambrány se zdůrazněnými hl. klenáky, které dosahují k plochému kordonu. Okna 1. p. doplňují zalomené trojúhelné a segmentové nadokenní římsy, pod nimi se v suprafenestrách uplatňují štukové kartuše s motivy mušlí, akantů, volut; u středního okna zdobí kartuši hlava andílka. pokračování: viz doplňkový list Dvorní fasády jsou prosté, krátkou fasádu spojovacího schodišťového křídla otevírají ve všech podlažích segmentové oblouky podest. Již. fasáda zadního příčného křídla je nečleněná. Dům je pod hl. budovou podsklepen dvěma hloubkovými, valeně klenutými renesančními sklepy a užším a kratším sklepem mezi nimi. Dispozice přízemí je dvoutraktová; na středu probíhá plochostropá domovní chodba, jež ústí do dvora; rovněž místnosti po jejích obou stranách jsou plochostropé. Při stavebně historickém průzkumu v r. 1989 byly v přízemí odkryty trámové malované stropy. Vpravo za průčelní místností na chodbu kolmo navazuje krátká klenutá chodba k dvouramennému schodišti do pater, s křížovými klenbičkami na podestách. Dispozice obou pater je shodná s přízemím, ploché stropy doplňují v levé polovině štuková vykrajovaná zrcadla, v pravé fabiony s plasticky profilovanými římsami. Zadní křídlo je jednotraktové, s přízemím zaklenutým klasicistními segmentovými klenbami. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/