dům U Bílého Johanesa

Stejně jako sousední domy v Břetislavově ul. byla parcela domu vytyčena r. 1591, při parcelaci tzv. Žejdlicovské zahrady. Renesanční dům byl budován po r. 1596. Zachoval se z něj příčně položený sklep uprostřed dispozice a obvodové zdi sklepa při ulici. Dům byl stavebně upravován v baroku. R. 1824 vypracoval stav. Josef Kaura návrh úprav dispozice přízemí včetně nového schodiště. Přestavba nebyla realizována, stejně jako plán změn tesaře A. Bretschneidera z r. 1844. Teprve v r. 1845 byla schválena a o rok později realizována novostavba klasicistního domu podle plánu A. Hellmicha. Obdélná parcela je zastavěna řadovým dvoukřídlým domem tvaru L, s malým dvorkem v záp. části parcely. Dvoupatrovou pětiosou uliční fasádu s hustým sledem oken člení kordonové římsy do horizontálních pásů. Přízemí pokrývá pásová rustika, ve vpadlém poli na střední ose je situován vstup; nový vstup proražen také v první ose zprava. Okna rámují šambrány s lištou, v 1. p. je doplňují přímé nadokenní římsy. Dvorní fasády obou křídel jsou pavlačové. Podsklepena je přibližně pravá polovina domu. Prostory přízemí jsou převážně klenuté. Dispozice pater je shodná s přízemím, místnosti jsou plochostropé. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/