městský dům

Renesanční měšťanský dům z l. 1595-98 prošel barokními přestavbami a historizující úpravou fasády r. 1883. Stejně jako v sousedství byl po r. 1596 na dvou parcelách v místě tzv. Žejdlicovské zahrady, zakoupené a rozparcelované malostranskou obcí v r. 1591, postaven v l. 1595-98 zřejmě Oldřichem Aostallim renesanční patrový dům. Přestavěn byl v 1. čtvrtině 18. stol., znovu po r. 1797, kdy došlo k dosti nákladné obnově. Další stavební úpravy následovaly v 2. čtvrtině 19. stol. (dispoziční změny v 2. p., fasáda). V r. 1883 byla boční křídla prodloužena ve všech podlažích až ke stráni, a tak vznikl pavlačový činžovní dům podle plánů stav. Procházky. Dvoupatrová budova leží v řadové uliční zástavbě na parcele lichoběžníkového tvaru. Je zastavěna třemi křídly, uzavírajícími malý dvůr s pavlačemi. Průčelí do Břetislavovy ul. je dvoupatrové, v patrech sedmiosé z r. 1883. Okna v jsou prostě rámována, v levé krajní ose přízemí se nalézá vchod s půlkruhovým záklenkem. V přízemí klenuté prostory. Patra mají jednoduchou dispozici pavlačového domu. Sklep tvaru L je zaklenut valeně. Při rekonstrukci probíhající od 90. let 20. stol. podstatně změněny interiéry domu. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/