dům U Zlatého ořechu

Původně součást městiště domu čp. 267. Dům se osamostatnil až v r. 1695. Raně barokní objekt s gotickými základy, klasicistně přestavěný r. 1849 Alexandrem Hellmichem. 4. patro vybudováno r. 1929 (arch. Otokar Svoboda) po rozšíření ulice při zbourání domu "U Klíčů". Nárožní dům na menší obdélné parcele se obrací svými fasádami do ul. Tržiště (2 osy) a Karmelitské (3 osy). Průčelí jsou pozdně klasicistní, z doby úprav v r. 1849, čtyřpatrové. Přízemí prolamují segmentové záklenky otvorů výkladce a vstupů. Fasáda je jednoduše členěna jen vodorovnými římsovými pásy na nestejně vysoké etáže; korunní římsa složitěji profilovaná. Okna 1. a 2. patra mají profilované šambrány, podokenní a přímé nadokenní římsy. Okna 3. patra mají pouze šambrány; okna 4. patra jednoduchá bez šambrán. Ve vloženém štukovém rámu mezi okny 1. p. v průčelí na Tržiště (zde asi dříve domovní znamení) je pamětní deska (Jana Václav Stich-Giovanni Punto). Sevřenou dispozici domu určily historické podmínky (parcela při Újezdské bráně, u parkánu). Gotické zdivo býv. hradeb stoupá až do 1. p. při hranici s čp. 516, od 1. p. výše je zastoupena již barokní dvoutraktová dispozice s klasicistními úpravami. V již. části přízemí se zachovala místnost s klášterní klenbou a trojbokými lunetami, v 1. p. je valená eliptická klenba s křížovými lunetami. /částečně podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/