dům U Černého koníčka

Dům vystavěn na gotických základech (sklepy pod hl. budovou) v 2. pol. 16. stol. (obvodové zdivo přízemí a 2.NP, část dispozice). Rozšířen a přestavěn byl v baroku a klasicismu. Řadový dům na hloubkové parcela má uzavřenou čtyřkřídlou dispozici. V hlavním sedmiosém průčelí se spojují zbytky barokních prvků s mladší, klasicistní úpravou. Fasádu člení pásové kordonovými římsami a nárožní bosáž v patrech. První dvě osy přízemí zleva byly upraveny při výstavbě trafostanice, ve 3. ose ja vstup s kamenným stuhovým portálem. Napravo vstup rámovaný lištou. Okna mají stuhové šambrány, v patrech doplněné pravoúhlými parapety. Ze sedlové střechy vystupují dva dvouosé vikýře s trojúhelnými štíty. Mezi 3. a 4. okenní osou 2.NP jsou dvě kartuše - ve spodní je v rámu se zavíjeným ornamentem reliéfní domovní znamení, nad ním v bohatším rámu P. Marie s Ježíškem. Dvorní průčelí jsou prostá s pavlačemi. Při hl. křídle a na začátku bočních křídel pavlače vynáší profilované konzoly na přízedních pilířích. Ve 3.NP záp. bočního křídla je ve fasádě nika s dřevěnou polychrom. sochou Krista z 18. stol. Průčelní křídlo je třítraktové boční křídla jsou jednotraktová. Sklepy pod hl. křídlem jsou etážové. Přízemí hl. budovy je ve všech částech zaklenuto. Průjezd klene polokruhová valená klenba se dvěma styčnými výsečemi při nástupu na segmentem zaklenuté schodiště přístupné barok. portálem. Klenby přízemních prostor jsou valené s výsečemi. Patra všech částí domu jsou plochostropá.(podle UPP, ed. P.Vlček, Praha 1999).